Wasvoorschriften

Hoe behandel je jouw mooie kussens, poefs en tapijten?

Kussen, poefs en tapijten uit wol

Een wollen tapijt moet eens in de 6 maanden gedraaid worden. Zo zorg je ervoor dat de verschillende zijden er ongeveer hetzelfde uit blijven zien. Misschien wordt er over de ene kant wat meer gelopen of krijgt de andere kant meer zonlicht, waardoor er anders lichte kleurverschillen zouden kunnen ontstaan.

Stofzuigen

Een nieuw aangekocht tapijt geef je best een eerste, grondige stofzuigbeurt. Ook je nieuwe wollen kussen of poef klop je best eerst nog eens goed uit (buiten). Dan weet je zeker dat er geen losse deeltjes meer inzitten. Dit zorgt ervoor dat je later minder stof in huis zal hebben. Je tapijt nadien ook regelmatig stofzuigen, zodat het stof zich niet ophoopt in het tapijt. Als je het tapijt goed onderhoudt, gaat het generaties lang mee.

Reinigen

Om het hele tapijt te reinigen, zijn er 2 opties: je brengt je tapijt naar de droogkuis, of je gaat zelf aan de slag met water en een sopje. Je spuit je tapijt buiten af met lauw water en sopt het vervolgens in met een spons en een mild, water afspoelbaar reiningsmiddel (zoals tapijtshampoo). Laat je over het product adviseren door een specialist. Nooit schrobben of wrijven, maar deppen. Daarna spoel je het tapijt grondig af totdat alle zeep helemaal uit het tapijt is. Zorg ervoor dat het tapijt nadien zo snel mogelijk droogt in de zon, want wol mag niet te lang vochtig blijven. Voorzichtigheid is geboden bij gekleurde tapijten: bij gebruik van natuurlijke pigmenten kunnen kleuren soms uitlopen of veranderen door het wassen. Bij twijfel, steeds eerst een klein stukje/hoekje van het tapijt uitproberen (een stukje dat bijvoorbeeld onder de zetel ligt en dus niet in het zicht) alvorens het hele tapijt te behandelen. Wil je helemaal zeker zijn, dan breng je je tapijt best naar de droogkuis. In geen geval je (wollen) tapijt in de wasmachine steken! Hetzelfde advies geldt voor je wollen kussen of poef.

Vlekken verwijderen

Behandel een vlek direct. Meestal lukt het met azijn, verdund met water, maar je kan ook droge tapijtschuim of /-shampoo gebruiken. Probeer het product eerst op een klein stukje/hoekje van het tapijt wat bijvoorbeeld onder de zetel ligt en dus niet in het zicht. Kijk uit voor agressieve tapijtmiddelen, die kunnen het tapijt of de kleuren beschadigen. Hetzelfde geldt voor je wollen kussen of poef.

Bij twijfel kun je het beste een professionele reiniger inschakelen. Sommige vlekken zijn vrijwel niet zelf te verwijderen. Vooral vlekken van inkt, verf en ingetrokken wijn zijn heel hardnekkig.

Kussen, poefs en tapijten uit cactus zijde

Ook voor een tapijt gemaakt van cactus zijde geldt dat deze best eens in de 6 maanden moet worden gedraaid. Zo zorg je ervoor dat de verschillende zijden er ongeveer hetzelfde uit blijven zien. Misschien wordt er over de ene kant wat meer gelopen of krijgt de andere kant meer zonlicht, waardoor er anders lichte kleurverschillen zouden kunnen ontstaan.

De cactus zijde kussens, poefs en tapijten zijn gemaakt van "sabra"-vezels, een zachte, zijdeachtige stof verkregen van de Aloë Vera cactus-plant. De lange, puntige bladeren van de cactus worden geplet, de vezels gewassen en gehamerd, waarna de bladeren in water worden gedrenkt. Deze worden vervolgens gesponnen om garen te maken en geverfd met behulp van volledig natuurlijke kleurstoffen zoals indigo, henna en saffraan. Deze natuurlijke kleurstoffen mogen best niet in contact komen met vloeistoffen, dan kunnen de kleuren uitlopen of verdonkeren. Deze stof kan daarom niet gewassen worden. Wil je ze toch naar de droogkuis brengen, geef dan zeker aan dat geen vloeistoffen gebruikt mogen worden voor de reiniging. Let er ook op dat je de stof niet buiten laat liggen wanneer het regent!